38. Orgue de l'Església de la Mare de Déu dels Dolors, Vic, Osona.

Església i dependències religioses ubicades a la part baixa del turó, en un espai proper al portal de Queralt. Fou durant el segle XVIII que es construí l'església de la congregació dels Dolors de la mà de l'arquitecte Josep Morató. La presència de l'església condicionà la formació de les cases que fins al moment havien configurat l'accés per la plaça de Santa Elisabet.
D'època barroca. Construïda per l'arquitecte Josep Morató i Soler a començaments del segle XVIII.
El retaule barroc (reproduït fidelment després de la seva destrucció durant la Guerra Civil) i la imatge de la Verge són obres de l'escultor Vicenç Real (1760). La decoració pictòrica fou realitzada pels germans Sala i Josep Gallés l'any 1887. És la seu de la Congregació dels Dolors que cada diumenge de rams organitza la tradicional processó dels armats pels carrers del centre històric. 
 L’església i el retaule foren refets després de la Guerra Civil. No s’ha intervingut arqueològicament a la zona però hi ha diverses notícies d’un carrer, al costat nord de l’església, que anava fins a la ronda darrera la muralla. Al segle XII, hi hagué un forn de pa, al cap del Carrer dels Dolors, prop de la Catedral. El 1724 hi ha la construcció de l’església, moment en que s'inicien les obres impulsades per la congregació dels Dolors. El 1728 hi ha la inauguració de l’església de la congregació dels Dolors. Sobre el creure té una cúpula aplicada a una nau curta.

1 comentario: