52. Orgue de l'Església de Santa Maria de l'Alba, Tàrrega, Urgell.

L'església de Santa Maria de l'Alba és una obra arquitectònica de caràcter religiós, pertanyent al nucli de Tàrrega. Fou erigida entre 1672 i 1742, tot cenyint-se al disseny realitzat prèviament per l'arquitecte Josep de la Concepció, el qual fou altament influenciat pels corrents neoclàssics propis del context en que visqué.

Història del temple

El 15 de febrer de 1672 els habitants de la vila de Tàrrega presenciaren la caiguda del campanar pertanyent a l'ésglésia parroquial (la qual, cal esmentar, era d'estil romànic, i posseïa una embergadura menor). Amb sa caiguda, el campanar enderrocà notable part de l'edifici.
La preocupació s'estengué arreu: no posseïen incetius i restaven en nefasta conjuntura. En primera instància s'acordà d'adobar immediatament la capella de les Santes Espines, clausurar mitjançant pedra i calç un armari de la sagristia, apuntalar el conjunt de l'edifici, tancar l'arcada restant davant de la rectoria, tapar tots els buits susceptibles de causar danys majors i reforçar la cantonada de l'església propera a l'escala del campanar, mentre es debatia la resolució que calia empendre.

Descripció

La planta posseeix nau central amb capelles laterals, cimbori, i una destacable cúpula. El campanar és de planta quadrada i torre vuitavada; la seva alçada és considerable, del mateix mode que ho és el nombre de campanes que comprèn. La façana (conjunt acuradament restaurat al llarg dels albors del segle passat) acull la portalada a mercè de la qual s'accedeix al cor, que, necessari és d'apuntar-ho, és un bell exponent barroc. Cal esmentar el fet que en l'actualitat, el pintor targarí Josep Minguell (certament reconegut a nivell nacional) resta finalitzant els frescos relatius a la nau central del temple.

No hay comentarios:

Publicar un comentario