L'església té el seu origen en època romànica, concretament en el segle XI. Llavors depenia de la canònica de Sant Vicenç. Es troba esmentada des del 1013.
En el decurs del segle XIV es va refer l'edifici (probablement l'obra havia començat en el segle anterior), aixecant una nova construcció gòtica, de nau única i capelles laterals entre els contraforts. Aquesta nova construcció es va acabar i consagrar en 1397. Més endavant, ja al segle XVI s'hi va afegir una cripta.
L'Orgue a la dreta de l'absis. |
Bona part del valuós mobiliari es va perdre en el decurs dels segles però encara s'hi poden veure-hi algunes obres d'interès.
Retaule de Santa Anna, la Mare de Déu i sant Amador. Políptic de tres carrers, obra de Pere Vall. La taula central és ocupada per Santa Anna amb la Mare de Déu entre sant Joan Baptista i sant Amador amb el donant.
A més de Pere Vall, aquí hi va treballar el Mestre de les Figures Anèmiques. D'aquest pintor són les taules laterals que actualment acompanyen el compartiment central del Retaule de l'Esperit Sant (de Pere Vall). Corresponen a diverses escenes pertanyents al Retaule de Santa Úrsula, obra desmembrada de la que es conserven més elements en altres localitzacions.
La taula central, juntament amb dos compartiments que es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona formarien part d'un retaule dedicat al Sant Esperit. La taula central representa la Pentecosta i els altres l'escena del Baptisme de Crist i l'Anunciació. El retaule seria obra del pintor Pere Vall i cronològicament, caldria situar-lo a primers del segle XV.
Detall de l'Orgue. |
Al MNAC de Barcelona es conserva un compartiment del desaparegut Retaule de Sant Pere, procedent d'aquesta església i també obra de Pere Vall, datat en el 1403.
No hay comentarios:
Publicar un comentario