59. Orgue de l'Església de Sant Martí de Tous, Sant Martí de Tou, Anoia.

De construcció neoclàssica datada del s. XIX i alçada damunt d'una antiga església gòtica de la qual es conserven alguns vestigis: un finestral, part dels murs exteriors i l’escala del campanar. Cal destacar-ne la imponent construcció del campanar que es projecta per damunt del poble.
Recents estudis demostren que contenia una capella de gòtic purs: la de Sant Joan.
L'altar, reconstruït després de la guerra civil ha perdut gran part del seu interès artístic, tot i la restauració en motiu del mil•lenari. Des d'aquest es pot observar la colorida construcció del vitrall, que matisa la llum que el travessa, causant un graciós joc de colors que es projecte en el marbre de l'altar. Als peus d'aquest vitrall es troba el recentment restaurat orgue de vent.
Dins l’església es conserva un sarcòfag de pedra del s. XIV amb una estàtua jaient del noble Bernat de Tous i quadres del frare Sant Jeroni de la Murtra Damià Vicens, que formaven part del retaule del Roser (1591). Aquest retaule es troba en una de les ales de l’església, i han estat trobats recentment rera una paret, presumiblement amagats a l’època de la guerra civil, per evitar la seva destrucció. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario