100. Orgue de l'Església Parroquial de Sant Jaume, Riudoms, Alt Camp.

Riudoms va ser un d’aquests pobles on la construcció de l’orgue va suposar un gran esforç econòmic per a tota la població.
L’any 1674 es va començar a plantejar la possibilitat de construir un orgue al poble, i la comissió que es va constituir per portar-ne els comptes va establi “que per sufragar-lo se’ls permeti passar a demanar caritat per eres, cups de vi i premses d’oli; que el dia que hagin de menester carros, matxos o bé homes ho puguin fer; apuntar les cases que es comprometin a donar diners o fruits i demanar qui s’ofereix per donar alguna fusta noble com alba vera o romana, roure, ravell així com també metalls, pagant el que es judiqui” (CROS 1981).
L'antic orgue destruit l'any 1936.
Tot i que l’orgue construït inicialment es va acabar el 1676, al cap de pocs anys v ser necessari refer-lo per mala sonoritat.

Entre el 1756 i el 1762 es va construir un orgue nou, obra de l’orguener reusenc Anton Casas, de la nissaga de constructors d’orgues més importants de la nostra comarca al llarg de la història.

Com molts altres orgues d’arreu de Catalunya, el de Riudoms va desaparèixer durant la Guerra Civil. A la postguerra va ser el segon poble de la comarca, després de Reus, a dotar-se d’orgue: l’any 1967, Josep Maria Sentís (germà del periodista Carles Sentís) i la seva esposa van donar l’orgue actual a la parròquiax.

No hay comentarios:

Publicar un comentario