129. Orgue del Museu de la Música MDMB592, Barcelona.

El museu


El Museu de la Música de Barcelona és un museu de Barcelona que agrupa una col·lecció d'instruments musicals de tot el món i documents biogràfics, des de les antigues civilitzacions fins a les noves tecnologies del segle XXI. La col·lecció del museu té un total de 2000 instruments, dels quals se n'exposen més de 500, i és considerada com una de les més importants de l'Estat espanyol.

El museu comprèn des del vessant històric, de conservació i recerca fins al de la difusió del patrimoni musical de la ciutat.

L'exposició reconstrueix les sèries i processos del món musical, tant de la cultura particular dels diferents pobles representats, com de la història general que conformen. La seva missió és mostrar que els instruments musicals són documents vius del nostre passat, plens de sentit i d'informació sobre el nostre patrimoni musical.

El Museu de la Música està sota la tutela de l'Ajuntament de Barcelona. Des del 2007 la seva seu és a la segona planta de l'Auditori de Barcelona al barri del Fort Pienc.


L'Orgue


És un orgue fabricat a Aragó durant la segona meitat del segle XVII, d’aquí que sigui conegut com el “zaragozano”.

El moble de fusta està decorat a base de policromia i d’estucats daurat en forma d’estilitzacions vegetals i elements geomètrics, sobretot a l’exterior de les portes, que també presenten grafies àrabs.

El moble està rematat amb un escut heràldic tallat, daurat i policromat, coronat i amb cinc creus, tres de les quals són de Montesa. I la part frontal del teclat està ornat amb uns cortinatges i elements florals estucats i policromats amb una imatge de la Verge en un medalló al centre.


L'Orgue  MDMB 592.

El teclat està compost per quaranta-dues tecles, de Do1 a La4, fetes de boix tenyit de fosc en les naturals i les alterades clares, amb la part frontal dentada. És un instruments que funciona amb una mecànica suspesa i pel que fa als registres, cal destacar que en aquest orgue conviuen dues tècniques, la del registre sencer i la del registre partit o mig registre.

Aquesta consisteix en el fet que no basta un sol tirador per a cada joc de tubs sinó que en són necessaris dos, un per la meitat esquerre del teclat i l’altre per la meitat dreta. Consta de varis registres: espigueta 4' sense registre; 12a 2 2/3 amb xemeneies, 19a - 19a, 22a - 22a, 24a - 17a, 29a - 15a, 29a-22a, i no té tiradors (l’organista posa i treu els registres movent els caps de les corredores, que surten pels costats de la caixa).

És un orgue positiu de taula, que a diferència del positiu de peu, es col·loca damunt d’una taula i no a peu pla. Fora de la caixa hi ha les dues manxes cuneïformes i l’ordre del salmer i, en conseqüència, la disposició dels tubs segueix l’ordre natural de les notes i de les tecles.

L’afinació és de La a 440 Hz.

Història de l'orgue

Dit el Zaragozano. Te un escut heràldic.

Aquest orgue va ser donat per Frederic Marès Delovol l'any 1948.

Enllaços extrens


No hay comentarios:

Publicar un comentario