125. Orgue del Museu de la Música MDMB54, Barcelona.

El museu


El Museu de la Música de Barcelona és un museu de Barcelona que agrupa una col·lecció d'instruments musicals de tot el món i documents biogràfics, des de les antigues civilitzacions fins a les noves tecnologies del segle XXI. La col·lecció del museu té un total de 2000 instruments, dels quals se n'exposen més de 500, i és considerada com una de les més importants de l'Estat espanyol.

El museu comprèn des del vessant històric, de conservació i recerca fins al de la difusió del patrimoni musical de la ciutat.

L'exposició reconstrueix les sèries i processos del món musical, tant de la cultura particular dels diferents pobles representats, com de la història general que conformen. La seva missió és mostrar que els instruments musicals són documents vius del nostre passat, plens de sentit i d'informació sobre el nostre patrimoni musical.

El Museu de la Música està sota la tutela de l'Ajuntament de Barcelona. Des del 2007 la seva seu és a la segona planta de l'Auditori de Barcelona al barri del Fort Pienc.


L'Orgue


Es tracta d'un orgue saltarí construït per Josep Pujol, un organer de Manresa, vers l'any 1765. Josep Pujol va viure entre els anys 1700 i 1760.

El moble és de fusta envernissada amb quatre potes i coronat amb unes talles de fusta daurada en forma de rocalla. A la part superior, dues portes deixen veure el conjunt de tubs de la façana emmarcats amb els mateixos motius tallats i daurats.

Consta de tretze tubs (d'8a 4'; Fa#3,Mi3-Re3-Do3-Sib2-Sol# 2-Sol2-La2-Si2-Do#3-Re#3-Fa3-Sol3) que estan disposats en forma de mitra i són de metall amb relleus i el bordó de fusta. El teclat està format per tres grups de dotze varetes de fusta que imiten la disposició i l’ordre de les cordes d’un saltiri.

Les manxes són al peu, sota de l’instrument i pel que fa als registre, té tres corredores al costat dret, sense retolar. Consta d’un regulador al peu, sota l’instrument i no té pedaler.


L'Orgue  MDMB 54




Enllaços extrens



No hay comentarios:

Publicar un comentario